Ruters eiere
Administrasjonsselskapet Ruter As eies 60% av Oslo kommune og 40% av Viken fylkeskommune. Ruter planlegger, bestiller og markedsfører kollektivtrafikktilbudet.
Administrasjonsselskapet Ruter As eies 60% av Oslo kommune og 40% av Viken fylkeskommune. Ruter planlegger, bestiller og markedsfører kollektivtrafikktilbudet.
Vi kan heldigvis se tilbake på et godt år for kollektivtrafikken i Oslo og Viken etter en krevende periode med pandemi. I februar 2022 kunne vi endelig oppfordre Oslos innbyggere til å reise kollektivt igjen etter nesten to år med råd om å la være. Takk til alle som har stått på, og velkommen tilbake til passasjerene.
Oslo og Viken har et kollektivtilbud i verdensklasse! År etter år leverer Ruter og resten av kollektivfamilien et attraktivt tilbud til de reisende, og tør å utvikle nye innovative løsninger og nye billettyper.
Det fleksible billettproduktet Reis er testet ut. En billett som gjør det enklere å kombinere kollektiv med sykkel og gange. Jo flere billetter du kjøper, desto billigere blir det å reise – enkelt og greit. Det er bra for både lommeboka og miljøet.
Grupperabatten er utvidet slik at én voksen kan ta med inntil fire barn etter kl. 1800 på hverdager. Et grep for å stimulere til at færre fritidsreiser skjer med privatbil, og for at flere barn og unge skal reise kollektivt. På tampen av 2022 ble det også gjennomført en kampanje med nær 40% rabatt på 30-dagersbilletten. Dette ble tatt svært godt tatt imot av de reisende.
Det er viktig for meg at kollektivtilbudet er tilgjengelig for alle. Mange nye elbusser med automatiske ramper for bevegelseshemmede er satt i drift. Dette bidrar til renere luft, mindre støy, lavere klimagassutslipp og bedre trafikksikkerhet.
Vi har mye å se fram til i året som kommer. Vi jobber hardt for å nå ambisiøse klimamål og i løpet av 2023 når vi en milepæl. Da kjører all kollektivtransport i Oslo tilnærmet utslippsfritt. Ruter har over mange år påvirket markedet gjennom offentlige anskaffelser som fremmer grønn vekst. Det ser vi resultatet av nå, og det er jeg glad for.
I 2022 fikk vi endelig ønske innbyggerne tilbake til kollektivtransporten etter to år med pandemi. Det betyr enormt mye for folk å kunne vende tilbake til sine liv igjen. Å kunne velge kollektivt betyr også at det må være et tilbud som dekker mobilitetsbehovet for den enkelte. Å kunne opprettholde kollektivtilbudet, selv med store tap i billettinntekter på grunn av pandemien, har vært vesentlig for at så mange igjen vender tilbake og bruker kollektivtransport.
Vi ser likevel at noe er endret. Folks reisevaner har forandret seg, og er kanskje fortsatt i endring. Ruter viser et stort driv og høy grad av kompetanse når de nå har tatt fatt på arbeidet med å forstå samfunnsendringene og legger om kursen til den nye normalen.
At Ruter nå tester ut det fleksible billettproduktet Reis for å imøtekomme nye reisevaner blir viktig læring. Det er utrolig spennende at det tenkes nytt rundt pris og betaling. Dette kan brukes både for å imøtekomme de reisendes behov og ønsker, samtidig som pris kan være et virkemiddel for å nå våre felles samfunnsmål.
Vi har en viktig oppgave i å sikre at alle innbyggere er inkludert og kan delta i samfunnet på en likeverdig måte. Inkludering og likestilling er en forutsetning for bærekraftige byer og samfunn, og for at den enkelte skal kunne leve et fritt og selvstendig liv.
Ruter leverer et viktig bidrag i arbeidet for mindre ulikhet i samfunnet, blant annet i endringsprosjektet «Mind the Gap». Jeg fikk selv være med å oppleve hvordan det er å skulle komme seg fram i kollektivtrafikken med rullestol. I dette innsiktarbeidet gjør Ruter en viktig jobb med å bygge ned utilsiktede hindringer som vi finner over alt i samfunnet, også i kollektivtrafikken».
Ruter har et stort og viktig samfunnsoppdrag i møte med press på offentlig finansiering og andre sammensatte samfunnsfloker. Eksempler på dette er klimautfordringer, sosial ulikhet, store endringer i samfunnet og folkets behov.
Vårt felles kollektivsystem er utrolig viktig. Vi skal ivareta innbyggernes mobilitetsbehov på en effektiv og bærekraftig måte, uten å legge beslag på mer areal og uten negative konsekvenser for klimaet. Denne målsetningen er viktigere enn noensinne.