Hvor full er bussen?
Prosjektet tok utgangspunkt i passasjerprediksjon, som er et eksisterende kunstig intelligens-prosjekt hos Ruter. Målet er å forutse så nøyaktig som mulig hvor mange mennesker som vil være på én bestemt buss til ett bestemt klokkeslett. Dette blir igjen brukt til å gi brukerne oversikt over hvor full bussen er, om det er ledige sitteplasser, plass til rullestol, barnevogn og liknende. Siden prosjektet er et forskningsprosjekt, som ikke skal brukes direkte i produksjon, brukte vi historiske data fra tidligere kjørte bussturer.
Første del i prosjektet gikk ut på å vurdere forskjellige kvantealgoritmer og kvantedatamaskiner, for å se hvilke som egnet seg til å løse passasjerpredikeringsoppgaven. Valget falt på algoritmen «Qboost» som må kjøres på en kvantedatamaskin av typen «quantum annealer».
Grunnet kvantedatamaskiners foreløpig noe begrensede tilgang på algoritmer, satte vi som mål å kun klare å forutsi om en buss hadde ledige sitteplasser eller ikke (om det var over eller under et gitt antall passasjerer). Tilgangen til en kvantedatamaskin fikk vi via AWS sin kvantedatamaskin-plattform, «Braket».
Resultatene viser at kvantealgoritmen vi brukte gir en like god nøyaktighet som «Xgboost» (varianten benyttet av vanlige datamaskiner). Tidsbruken er noe lengre for kvantedatamaskiner. Dette er en konsekvens av flere faktorer, som blant annet kø for å få tilgang til kvantedatamaskiner, og ikke selve kalkuleringstiden. Kostnadene for å leie en kvantedatamaskin via AWS var lik som å leie en superdatamaskin.
Prosjektet har vist at det er mulig for Ruter å bruke kvantedatamaskiner til noe konkret, selv om man ikke får et bedre resultat med dagens kvante-datamaskiner enn med vanlige datamaskiner.